Yet-DTC
Yet-DTC
sluiten Nieuwsarchief

Expressieles... Nelson Mandela

Expressielessen aan laten sluiten bij de actualiteit. Hoe doe je dat? Dit verslag schreef ik voor de Schakel, schoolkrant van de Odulfusschool waar ik alweer jaren als vakdocent verbonden ben.

Zeer content was ik over de lessen afgelopen woensdag 11 december aan vier bovenbouw groepen. Zo kan/ hoort expressief /kunstonderwijs te zijn, breed aansluitend bij de beleving en actualiteit èn leerkrachten die spontaan meedenken. Wat een samenwerking!

Het thema van de dans/drama les was: Nelson Mandela, Afrikaanse dans en de link met onze vuistregels. De klassen hebben dansvormen en de traditionele Afrikaanse basispas (ik noem het Afrikaans joggen) geleerd en daarbij vormen (cirkels, diagonalen, verspreid en zelfstandig in de muziek starten) gemaakt. Vervolgens hebben ze geoefend om, met Noortjes woorden te spreken, "overtuigend" een quote van Nelson Mandela uit te spreken.

Juffrouw Sandra kwam met een idee van een promo-filmpje en koppelde een van Mandela's quotes aan Bompec. De leerlingen van de groepen 8 zagen deze les als een speciale "tribute" aan deze bijzondere man. Wat zou het leuk zijn als we volgende week een memorial van Odulfus aan Nelson Mandela kunnen maken op de muziek van Free Nelson Mandela. Zijn gedachtengoed sluit nauw aan bij onze BOMPeC-insteek. Wat goed dat de kinderen dit zelf zagen.