Yet-DTC
Yet-DTC
sluiten Nieuwsarchief

Lastige kinderen

Lastige kinderen? Heb jij even geluk

Omdenken is een manier van denken waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt.Bij omdenken werk je het probleem niet weg, je lost het ook niet op, maar je gebruikt het om een nieuwe situatie mee te creeren. Door niet ja-MAAR tegen het probleem te zeggen (=verzet), maar ja-EN (=acceptatie) gebruik je het probleem in je eigen voordeel. Een voorbeeld: Als het heel veel en hard regent, kun je dat als een probleem beschouwen. In dat geval blijf je veilig binnen. En als je toch naar buiten moet doe je dat met regenpak en paraplu. Probleem opgelost, zou je zeggen.

Een andere manier om dit probleem te benaderen: zie de regen (en al die super grote plassen als een mogelijkheid. Dat is precies wat kinderen doen. Ze dansen, springen en spelen in de plassen. Om te kunnen omdenken moet je over twee vaardigheden beschikken: acceptatie en creativiteit.

Ah…hoor ik veel denken. Daarom kan ik het niet. Ik ben nou eenmaal niet creatief. Dat is niet waar. Voor degenen die willen weten waarom dit onjuist is verwijs ik graag naar een briljant filmpje van John Cleese

Lastige kinderen, heb jij even geluk is een boek dat gaat over omdenken in opvoeding en onderwijs geschreven door Berthold Gunster. Ik heb het met veel plezier gelezen deze vakantie en weer veel bijgeleerd!