Yet-DTC
Yet-DTC
sluiten Nieuwsarchief

Beeldend Dans Plezier in het Museum van Niks

Maart 2011 - Het museum van Niks geeft een spoedcursus in woord en beeld over de plaats van Niks in onze gejaagde en overvolle wereld. Bezoekers ontdekken de betekenis van Niks op speelse en onverwachte manier in doodnormale dagelijkse gebruiksvoorwerpen, geschiedenis, kunst & literatuur en in de omgang met elkaar.

Paul de Maat en creatief dans/speltherapeut Henriette Wachelder onderzoeken hoe het concept van het Museum ban Niks samengaat met de discipline dans. In 38CC ontwikkelen ze een Beeldend Dans Plezier, een project rond locatiedans met de titel De dans van Niks voor en door iedereen.

Tijd, ruimte, vorm, inhoud en plezier zijn vijf begrippen waar dans & beeldend in de dans van Niks samenkomen en exploreren. De locatie vormt uitgangspunt en inspiratie voor de dans. Met dans op locatie gaat het er om dat je in dialoog met een locatie een choreografie creƫert en deze locatie als inspiratiebron gebruikt voor bijvoorbeeld:

  • het thema van de choreografie of dat waarover de dans gaat...
  • het dansmateriaal, de vorm ervan, maar ook de manier waarop de bewegingen worden uitgevoerd;
  • de compositie of de manier waarop het dansmateriaal in de ruimte is geplaatst;
  • het decor de werken van Paul de Maat - die worden gebruikt om het thema van de choreografie te duiden;
  • de muziek en geluiden; In de warming-up wordt met de dansers spelenderwijs en in beweging aan de begrippen compositie, vorm en tijd gewerkt.

Workshops

De workshops beginnen met een rondleiding door de tentoonstelling door Paul de Maat van ongeveer een half uur. Daarna gaat Henriette Wachelder met de groep aan de slag om een dans te maken waarmee op de tentoonstelling wordt gereageerd. De dans vindt plaats in de tentoonstellingsruimte en de duur van de dans is afhankelijk van de dansersdoelgroep en muziekkeuze. Voordat de dans gestart wordt is er een gedegen warming-up van ca. 15 min. om emotioneel en fysiek deze dans blessure vrij uit te voeren. De cooling-down duurt ca. 5 min. Er zijn drie varianten muziek: klassiek met orgel, pop met krul en house zonder beat. Iedere groep deelnemers/dansers kiest haar eigen muziek. Vakinhoudelijk is deze dansuitvoering is een creatieve uitwerking van de dansbegrippen stopdans en de danselementen tijd, ruimte en energie. Hierdoor ontstaat een bevroren bewegingsbeeld dat in unieke vorm tot uiting komt door alles dat nog wel beweegt buiten de dansers om.

38CC meent met het project door actieve participatie cultuur en beweging te kunnen verbinden en kunst op een bijzondere wijze toegankelijk te maken voor verschillende doelgroepen. De workshops zijn geschikt voor zowel jongeren als ouderen en ook voor in dagelijkse mobiliteit beperkte personen.

Creatief Laboratorium 38CC is een presentatie-instelling die de grenzen van de creatieve industrie verkent en zichtbaar maakt. Het gaat om een verkenning van de wisselwerking tussen de kunsten en de daaraan gelieerde, of voor een deel ermee samenhangende terreinen. De verkenning vertaalt zich in presentaties die worden genitieerd en georganiseerd door 38CC. Hierbij wordt een samenwerking met andere creatieve organisaties nadrukkelijk nagestreefd. De programmering van 38CC kenmerkt zich door een hoge kwaliteit en een bovenlokaal karakter en versterkt het zodoende creatieve klimaat van Delft.

Creatief Laboratorium 38CC is gevestigd in Bacinol 2, bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve industrie, Hooikade 13 te Delft.

Workshop bereik

Bereikt:

  • 5 workshops - 120 leerlingen bovenbouw basisschool, leeftijd 9 t/m 11 jaar

In voorbereiding:

  • 2 workshops - 20 clinten van Ipse de brugge; mensen met een beperking, leeftijd 30-65jaar
  • 1 workshop - 5 kwetsbare ouderen, leeftijd 55-75 jaar
  • 2 workshops - 40 ouderen, leeftijd 55-75 jaar